My Cart
Language

 

Feiten en weetjes over Afdekzeilen

 
 

Het kiezen van de juiste boot vergt meestal veel tijd en geduld, dus is het verstandig om ook de tijd te nemen voor onderzoek naar de vele covers die kunnen worden gebruikt op uw boot. Het is vanzelfsprekend dat een goed afdekzeil de levensduur van uw boot aanzienlijk verlengt. Afdekzeilen zijn er in verschillende prijsklassen, maar wees u ervan bewust dat de prijs niet altijd de kwaliteit aangeeft.

Het is belangrijk om te begrijpen wat het onderscheidt maakt tussen hoge kwaliteit boot covers (resp. 300D en 600D) en goedkopere imitaties. Kwaliteit, niet de prijs, zou uw prioriteit moeten hebben. Eerst moet u beslissen of u een op maat gemaakt afdekzeil wilt, of een universeel afdekzeil om uw boot te af dekken.

Op maat gemaakte boothoezen zijn ontworpen op het model en het bouwjaar van uw boot. Het voordeel van de op maat gemaakte boothoes, is dat ze exact zullen passen. De specifieke grootte en vorm van uw boot worden bij fabricage meegenomen. Dit betekent dat de speling wordt geminimaliseerd en uw boot beter is beschermd.

Universele afdekzeilen (300D en 600D) zijn ontworpen om op alle boten te passen binnen de aangegeven marges. Ze bieden voldoende bescherming en zijn aanzienlijk goedkoper dan een op maat gemaakt afdekzeil. Een nadeel kan een losse pasvorm zijn als de afmeting van uw boot zich aan de onderkant van de opgegeven marges bevinden. Als u er voor kiest uw boot te beschermen met een universeel afdekzeil, kunt u het beste een afdekzeil kiezen dat zo dicht mogelijk bij de werkelijke grootte van uw boot aansluit.

Een boothoes van hoge kwaliteit moet over bepaalde beschermende eigenschappen beschikken. Uw boot dient onder andere te worden beschermd tegen UV-straling en schimmel-vorming. Ook kan UV-licht veel stoffen afbreken, dus een UV-bescherming zal ook de levensduur van het cover zelf verlengen. Vertrouw niet op een fabrikant die beweert dat een afdekzeil schimmel voorkomt. Schimmel is onvermijdelijk in vochtige omstandigheden. Zelfs bij gebruik van een afdekzeil. Echter zal het wel de groei van schimmels remmen.

Controleer de naden en hoeken van uw afdekzeil op fabricage en sterkte. Controleer ook de “tie-down” ringen en gespen op degelijkheid, aansluiting en het materiaal (stalen gespen of ringen zullen uw boot bekrassen). U wilt immers dat het afdekzeil uw boot maximaal beschermt, en bestand is tegen een flinke storm of hoosbui.

Als u van plan bent om uw boot op een trailer te zetten, kijk dan voor een cover met mogelijkheden om het zeil aan de trailer vast te maken. Een goed afdekzeil kan ook rond de boeg worden vastgezet en aan de spiegel. Hoewel niet strikt noodzakelijk, zullen deze extra functies uw boot nog beter beschermen.

Boothoezen bestaan in een verscheidenheid aan weefsels, soorten en kleuren. Lichtere kleuren zijn over het algemeen een betere keuze omdat ze licht zal reflecteren en hitte vorming eronder minimaliseren. Polyester en hoogwaardige polyester mengsels worden beschouwd als ideale stoffen vanwege hun lage gewicht, het ontbreken van rekbaarheid en een superieure waterdichtheid.

Het is handig om deze grondbeginselen over een afdekzeil te kennen om zo een juiste beslissing te nemen bij uw aankoop. Een goed afdekzeil is belangrijke investering ter bescherming van uw boot. Maar dit geldt natuurlijk ook voor andere te beschermen bezittingen zoals een motor, caravan auto enz.

 

Terug