Als je trots bent op jouw auto of graag kijkt naar lakwerk van showroom kwaliteit, dan weet je hoe gemakkelijk het beschadigd raakt. Krassen, kringen en andere vlekken verschijnen bijna onmiddellijk als je niet voorzichtig bent.
Als je een garage hebt, dan heb je misschien een bus wax en een microvezeldoek om je te helpen met het onderhoud. Maar er is een veel eenvoudigere manier om de lak van je auto te beschermen, die ik hieronder zal uitleggen.
Welke soorten lakbeschadigingen zijn er?
Nu zijn er verschillende beschadigingen aan de lak die je kunt voorkomen. De lak is wat dat aangaat vrij fragiel en kan snel beschadigen. Er zijn verschillende dingen die de autolak van jouw auto kunnen beschadigen.
Zo kunnen takken, hagel of opspringende steentjes deukjes maken in de lak. Het gevaar zit in een klein hoekje.
Ook zijn krassen een ding dat snel in de lak kan komen. Dit kan weer door verschillende dingen komen, maar daar zullen we straks verder op in gaan.
Een andere soort lakschade is de UV schade. De lak kan dof worden door een langdurige blootstelling aan UV-straling. Natuurlijk jammer als je zelf de kleur van je auto hebt uitgekozen.
Dan is er nog roest die de lak kan aantasten. Het zorgt ervoor dat je auto er lelijk uit gaat zien, en dat is nou precies wat we willen voorkomen.
Wat kan de lak beschadigen?
Voor we ingaan op hoe je de autolak kunt beschermen is het goed om te weten waar je jouw auto tegen gaat beschermen. Anders doe je ook zo maar wat, maar weet je niet waarom je dit eigenlijk doet.
In het kort zijn de meest voorkomende dingen die de lak kunnen beschadigen, vuiligheid op de auto, weersomstandigheden zoals hagel, scherpe objecten, vogelpoep, steentje op de weg en UV straling.
Vuiligheid
Vuil, modder, stof en andere deeltjes kunnen gemakkelijk op de buitenkant van je auto terechtkomen. Daarom is het belangrijk om jouw auto altijd schoon te houden, zodat de vuiligheid geen kans krijgt de autolak te beschadigen.
Weersomstandigheden
Extreme hitte of kou kan oxidatie veroorzaken op de externe onderdelen van je auto, waardoor de lak sneller dan normaal verslechtert. Ook moet je denken aan winterse buiten zoals hagel en heftige sneeuwval. Naast deze sneeuwval zijn winterse buien ook funest voor je lak aangezien de wegen dan vol liggen met pekel. Pekel is een van de grootste vijanden van autolak!
Scherpe objecten
Hoewel het misschien voor zich spreekt, kunnen scherpe objecten de lak vervelend beschadigen. Je kunt denken aan een sleutel die uit je zak steekt als je in de garage langs de auto loopt.
Ook kun je denken aan takken die van de boom afvallen op of langs jouw auto. Hoewel het zo simpel klinkt, kan het een hoop schade aan de lak veroorzaken.
Vogelpoep
Vogelpoep bevat ammoniak dat de lak van jouw auto kan verzwakken en corrosie kan veroorzaken als het te lang onbehandeld blijft. Naast het feit dat het ook gewoon irritant is als vogels over je auto heen poepen, is het dus ook zeer gevaarlijk voor de lak. Liefst voorkomen dus en anders zo snel mogelijk auto wassen.
Steentjes op de weg
Kleine steentjes op de weg lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen de buitenkant van je auto beschadigen als je erdoor geraakt wordt en krassen en spaanders in het lakwerk veroorzaken.
UV-straling
De mate van UV-schade hangt af van het type lak en hoe goed deze is onderhouden. Als de blanke lak bekrast of versleten is, zullen de UV-stralen het gemakkelijker hebben om door te dringen tot de metalen carrosserie. Zelfs als jouw auto overdag maar korte tijd buiten staat, kan hij toch te lijden hebben van UV-schade en oxidatie.
Waarom de autolak beschermen?
Jouw auto is een grote investering en je wilt dat hij lang meegaat. Een lakbescherming helpt de levensduur van de lak van jouw auto te verlengen.
Autolak is iets moois. Het is de glanzende buitenkant die jouw auto er goed uit laat zien en hem waarde geeft. Helaas is het ook één van de makkelijkst te beschadigen onderdelen van jouw auto. Autolak kan beschadigen, vervagen of krassen oplopen door dagelijkse slijtage.
De lak van jouw auto beschermen is belangrijk omdat het een duur onderdeel van je auto is. Het is ook het meest zichtbare deel, dus als je een kras of deuk in jouw auto hebt, kun je die niet verbergen.
Als je zorg draagt voor de carrosserie en de lak van je auto, zal deze langer meegaan. Je vermijdt dan ook dure reparaties en de auto blijft er langer stralend uit zien.
Hoe kun je de autolak beschermen
Dan zijn we aangekomen bij de daadwerkelijke acties die je kunt ondernemen om jouw autolak te beschermen tegen de verschillende gevaren waarmee de autolak geconfronteerd wordt.
We zullen je een aantal tips meegeven waarmee je jouw autolak kunt beschermen zodat de lak mooi, netjes en stralend blijft.
Glascoating aanbrengen
Als je wilt dat jouw auto er jarenlang goed blijft uitzien, kun je overwegen een glascoating over de blanke lak aan te brengen. Een glascoating is in wezen een harde plastic film die jouw lak beschermt tegen krassen en deuken en tegelijkertijd glans geeft aan de afwerking van je auto.
Glascoatings bestaan al sinds de jaren 1980, maar zijn nog niet tot de standaarduitrusting van voertuigen gaan behoren vanwege de hoge kosten en de beperkte beschikbaarheid tot voor kort.
Waxlaag aanbrengen
Waxen is een goede manier om de lak van jouw auto te beschermen tegen weersinvloeden. Het kan er ook voor zorgen dat de auto er beter uitziet, want het verbergt kringen en andere onvolkomenheden op het oppervlak.
Wax is gewoon een substantie die een beschermende laag vormt over de bovenkant van de lak. Het wordt meestal in vloeibare of pastavorm geleverd en kan met een spons of zelfs met de hand worden aangebracht als je dat liever doet.
Polymer Sealant is een nieuwer type autowas dat langer meegaat dan Carnaubawas en gemakkelijker kan worden aangebracht. Ze zijn niet zo duurzaam als Carnaubawas, maar desondanks gemakkelijker om mee te werken.
Zet de auto op een overdekte plek
Autolak kan worden beschadigd door de UV-stralen van de zon en andere omgevingsfactoren. De beste manier om de lak van jouw auto te beschermen is om jouw auto in een garage of een grote overdekte ruimte te zetten wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit voorkomt verbleking en barsten door blootstelling aan licht en vochtigheid.
Als je niet over een overdekte ruimte of garage beschikt, parkeer jouw auto dan zoveel mogelijk in de schaduw. Als je toch op een open plek moet parkeren, gebruik dan een zonnescherm voor de voorruit om het glas en de lak van je auto te beschermen.
Ook voorkom je met een overdekte stalling van de auto dat er vogelpoep op de auto kan komen. Of de kans is in ieder geval kleiner. Vogels kunnen natuurlijk altijd binnen vliegen in een garage, maar je bent in ieder geval beschermt tegen de vogels die overvliegen.
Gebruik een autohoes
Als we het hebben over je auto beschermen tegen UV-straling, krassen en zeker ook vogelpoep. Dan is een hele mooie en ook eenvoudige oplossing om gebruik te maken van een autohoes. Het liefst eentje met een zachte binnenkant zodat die de lak niet beschadigd.
Een autohoes zorgt ervoor dat sneeuwval, hagel en andere weersomstandigheden geen kans krijgen de autolak te beschadigen. Verder als er een tak langs de auto valt of je net een sleutel uit je broek hebt hangen is het ook beschermt.
Mocht je auto veel buiten in de zon staan dan heb je aan een autohoes ook een goede oplossing. Het beschermt de autolak namelijk ook tegen UV-straling en zeker ook tegen vogelpoep! Nooit meer dat hardnekkige spul van die vogels op je auto.
Zoals je ziet zorgt een autohoes ervoor dat je auto compleet beschermt is tegen alle factoren die mee kunnen spelen van buitenaf.
Stof verwijderen voor je hem wast
Wanneer je jouw auto wast, is het belangrijk om eerst het stof en vuil te verwijderen. Dit helpt de lak van jouw auto te beschermen, omdat het gemakkelijker zal zijn om vuil te verwijderen dat al door water is losgemaakt.
Er zijn verschillende manieren om stof en vuil van jouw auto te verwijderen. Hier zijn enkele methoden die je kunt proberen:
Gebruik een slang met een sproeikop om de auto met water af te spuiten. Zet de hogedruk aan en richt op alle delen van de auto. De hoge druk zal helpen het stof en vuil los te maken zodat het gemakkelijk kan worden afgewassen.
Gebruik een spons of zachte doek met zeepwater en veeg de auto voorzichtig schoon. Begin aan één kant van de auto en werk zo rond tot alle oppervlakken schoon zijn. Gebruik eventueel een aparte spons of doek voor elk deel van de auto om kruisbesmetting tussen de verschillende lakoppervlakken te voorkomen, waardoor de lak na verloop van tijd zou kunnen beschadigen.
Conclusie
Zoals je ziet komt er dus een hoop bij kijken als je jouw autolak wilt beschermen. Er zijn verschillende soorten beschadigingen die zich kunnen voordoen zoals je hebt gelezen en ook verschillende omgevingsfactoren die deze beschadigingen kunnen aanrichten.
Gelukkig zijn er oplossingen voor om de kans zo klein mogelijk te maken zodat de lak van jouw auto mooi blijft en goed wordt beschermt. Neem dus stappen om de lak van jouw auto te beschermen en zorgt ervoor dat die stralend blijft.