Dat een bootzeil een verstandige keuze is tijdens de wintermaanden of als je een boot langer niet gebruikt is algemeen bekend. Maar de vraag wat je allemaal moet doen om te zorgen dat de kwaliteit van je bootzeil gewaarborgd blijft is minder eenvoudig voor de meeste booteigenaren te beantwoorden. In deze blog gaan we daarom in op de vraag hoe je het beste je bootzeil kan onderhouden, wat je ervoor nodig hebt en wanneer het verstandig is om je bootzeil te vervangen.
Wat is een bootzeil?
Een bootzeil is een zeil wat je om je boot heen spant om je boot te beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. Het weer in Nederland kent zeker in de wintermaanden een wisselvallig karakter. Naast de dagen met zon zijn er genoeg dagen met regenbuien, hagelbuien en zelfs sneeuwbuien. Allemaal weersomstandigheden waarbij je graag wilt dat je boot is afgeschermd. Als je soms ziet welke schade een hagelbui kan aanrichten dan is een bootzeil geen overbodige luxe op dat moment. Een bootzeil is geweven en varieert in dikte. Hoe dikker het bootzeil is, hoe beter de bescherming. Bekijk hier ons assortiment bootzeilen.
Is een bootzeil waterdicht?
Het antwoord op deze vraag is: Omdat de boothoezen ademen, zijn ze niet waterdicht, maar waterafstotend. Althans een bootzeil houdt prima de invloeden van het Hollandse weer tegen maar omdat het bootzeil geweven is, moet je er wel voor zorgen dat je bootzeil als je het gebruikt geen plekken heeft waar water kan blijven staan. Zorg daarom dat je bootzeil goed gespannen is want het nadelige gevolgen voor je boot en ook nadelige gevolgen voor je bootzeil als je een plek hebt waar het water is blijven staan omdat deze plek minder stevig kan worden in de toekomst.
Schoonmaken van een bootzeil
Als je een bootzeil langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat het vaarseizoen is aangebroken is het verstandig om het bootzeil te reinigen voor je het opbergt tot je het weer nodig hebt. De reiniging zelf is vrij eenvoudig te doen. Als eerste kan je het beste de rommel die op je bootzeil ligt er afvegen met een zachte bezem. Daarna kan je het beste met handwarm water en een eenvoudige spons het bootzeil reinigen. Gebruik van ontvetter of groene zeep wordt afgeraden omdat je hiermee de coating schade kan toebrengen. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om de hogedrukspuit te pakken, dit is eveneens af te raden omdat je hiermee de beschermende coating kan aantasten en de kwaliteit van het bootzeil achteruitgaat. Behandel ook tijdens het schoonmaken je zeil voorzichtig.
Drogen van een bootzeil
Na het schoonmaken komt de klus van het drogen. De eenvoudigste manier is om het zeil om de boot te laten zitten en te wachten tot het water wat je gebruikt hebt met het schoonmaken verdampt of opgedroogd is. Om die reden is het logisch om niet te veel water te gebruiken bij het schoonmaken omdat het anders langer duurt voor je bootzeil droog is. Pas als je bootzeil helemaal droog is kan je verder gaan. De reden hiervoor is dat je dan pas ziet of je vuil weg is en de tweede reden is dat het opbergen van een nat dekzeil alleen maar meer kans geeft aan schimmels en hierdoor extra slijtage.
Bekijken bootzeil
Het belangrijkste wat je na het schoonmaken en drogen van je bootzeil moet doen is een grondige inspectie. Is je dekzeil nog wel helemaal heel of is er ergens een klein scheurtje ontstaan doordat er toch water op bleef staan of omdat iets scherps door je bootzeil is heen gegaan. Want al lijkt het vandaag een klein scheurtje, het is wel een zwakke plek en de scheur kan snel groter worden. Niet elke scheur betekent direct dat je een bootzeil moet vervangen maar een reparatie is op dat moment wel noodzakelijk. Vaak kan je dit bij een kleine scheur zelf maar als de scheur groter is, zijn er genoeg bedrijven te vinden die hierin gespecialiseerd zijn. Door de scheur te repareren voorkom je dat er water in de boot komt te staan of dat de scheur verder gaat waarmee je alleen maar meer problemen zal ondervinden.
Impregneren
Een bootzeil wordt geleverd met een coating die beschermd tegen de weersinvloeden. Maar die laag heeft het in ons land zwaar met de wisselende weersomstandigheden. Een goede reden om je bootzeil nadat je het schoongemaakt hebt ook te impregneren. Wat je dan doet is een beschermde coating opnieuw aanbrengen. Hiermee verleng je de levensduur van je bootzeil aanzienlijk. Er zijn allerlei middelen op de markt die zeggen dat de klus eenvoudig is maar uiteindelijk is het als je het goed wilt doen een klus waar je wel de tijd voor moet nemen. Afhankelijk van de grootte van je bootzeil zal de tijd die erin gaat zitten en de ruimte die je nodig hebt verschillen. Waar je bij het schoonmaken het zeil over de boot gespannen kan laten zitten is dit bij impregneren een stuk lastiger. Voor het beste resultaat moet je namelijk beide kanten met een spray bewerken. Daarna moet je de ruimte hebben om je bootzeil te kunnen laten hangen om te drogen.
Zelf doen of uitbesteden?
Als je kijkt wat er gebeuren moet bij het onderhoud en het impregneren van je bootzeil denk je misschien wel na of je het allemaal zelf wel kan doen. Om eerlijk te zeggen is dat moeilijk te beantwoorden. Het is afhankelijk van de tijd en de ruimte die je hebt. Het schoonmaken is zeker als je het elke keer doet, ook als de boot een tijdje niet gebruikt wordt, niet de moeilijkste klus. Maar als het gaat om het impregneren dan is een klein bootzeil een stuk handzamer dan een groot dekzeil. Uiteindelijk zal je zelf deze afweging moeten maken. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen en impregneren van je bootzeil. Door navraag te doen kan je een inschatting maken wat de kosten zouden zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat als je het schoonmaken niet regelmatig doet en het impregneren niet één keer per jaar, de kwaliteit van je bootzeil minder wordt. Het wachten tot het moment dat je bootzeil niet meer waterafstotend is, is gewoon te laat. Op dat moment is het misschien verstandiger om te kijken naar een nieuw bootzeil.