Als eigenaar van een camper of een caravan weet je dat je deze in de winterperiode niet gaat gebruiken, en kom je al snel bij de vraag uit, waar en hoe kan ik het beste mijn camper of caravan stallen. Vanuit die gedachten zijn er een aantal zaken op een rij gezet. Hoewel er een verschil is tussen een camper en een caravan zijn er bij het stallen overeenkomsten te vinden. Daarnaast zijn er ook zaken die specifiek voor een camper of een caravan van toepassing zijn.
Het overdekt stallen van een camper of caravan
Niet iedereen die een camper of een caravan heeft, is in bezit van voldoende ruimte om de camper of caravan te kunnen stallen. Daarom maken veel eigenaren gebruik van een stuk van een loods die aangeboden wordt als caravan- op camperstalling. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken dan is het zeker de moeite waard om te kijken welke tarieven en regels er zijn bij de desbetreffende stalling. Denk hierbij aan het bezoeken van je camper of caravan maar ook aan de veiligheid in de stalling zelf. Daarnaast moet je voor je tot het stallen overgaat nakijken of je verzekering eisen stelt aan de stalling zodat je in geval van schade weet of dit gedekt wordt door de verzekering.
Buiten stallen van een camper of caravan
Als je geen geschikte loods kan vinden om je camper of caravan te stallen of je vindt de kosten te hoog dan kan je er ook voor kiezen om een plaats te zoeken waar je de caravan buiten kan stallen. Vaak zijn de tarieven hiervoor lager. Ook hier geldt dat het verstandig is om na te kijken of je verzekering dan eventuele schade dekt. Bedenk hierbij wel dat het stallen niet op de openbare weg mag gebeuren. Veel gemeenten hebben in de plaatselijke verordening staan dat een camper of caravan niet langer dan 3 dagen op één plek mag staan. Ook de oprit van een huis kan wat dat betreft problemen geven. Vaak wordt er hierbij gekeken of het hinderlijk is voor de omgeving. Door de camper of caravan te stallen voorkom je deze problemen.
Voordelen van het stallen
Als je puur kijkt naar de kosten dan denk je misschien wel, wat voor voordelen heeft het nu om je camper of caravan te stallen. Ten eerste is het idee dat je camper of caravan in de wintermaanden binnen staat een veilig idee. Natuurlijk is het zo dat een camper of een caravan ook tegen het weer in de wintermaanden moet kunnen maar dat het invloed kan hebben op de levensduur van je camper of caravan is te begrijpen. Ten tweede is het stallen van je camper of je caravan ook een goed moment om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Door het nakijken en het eventueel repareren van je camper of caravan weet je dat je met een gerust hart deze in het nieuwe kampeerseizoen weer kan gebruiken.
Aandachtspunten bij het stallen
Het eerste aandachtspunt is de verzekering. Kijk deze goed na als je kiest om je camper of caravan te stallen. Twijfel je aan welke eisen de stalling moet voldoen kan je dit het beste navragen bij de verzekeringsmaatschappij. Ten tweede is het zo dat je voor je camper wegenbelasting betaalt. Als je gedurende een langere periode (1, 2 of 3 jaar) je camper stalt, kan je ervoor kiezen om je camper te laten schorsen zodat de wegenbelasting niet van toepassing is voor die periode. Er zijn echter kosten verbonden aan het schorsen van een camper. De volledige informatie is te vinden op de website van de RDW. Daarnaast zijn er een aantal praktische tips bij het stallen van een camper of caravan.
Overige tips voor het overwinteren van jouw camper of caravan
Dus, je wilt jouw camper of caravan winterklaar maken. Maar wat doet je en wat moet je weten? Hieronder volgen nog wat extra tips die jouw camper of caravan kunnen helpen een comfortabele en degelijke winter te hebben, zonder al te veel problemen en dat je na de winter in de zomer weer heerlijk kunt genieten van jouw kampeerspullen.
Verwijder gasfles
Verwijder de gasfles uit jouw camper of caravan. Het is niet altijd toegestaan om te parkeren met een gasfles er nog aan. Het is ook een goed idee om de gasfles af te sluiten, zodat er na verloop van tijd geen gas ontsnapt.
Accu loskoppelen
Koppel de accu los. Dit voorkomt dat jouw apparaten stroom verbruiken en dat jouw accu leegloopt. Sommige mensen verwijderen de accu volledig en nemen hem mee naar huis, maar dit is niet essentieel als je erop vertrouwt dat je eraan denkt hem weer aan te sluiten wanneer je terugkomt!
Al het water weg laten lopen
Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om jouw camper of caravan te beschermen tegen de elementen en waterschade te voorkomen. Dit kan worden gedaan door al het water uit jouw camper of caravan af te tappen. Als je water in de tanks laat zitten, zal het bevriezen en uitzetten, waardoor de leidingen kunnen scheuren en het watersysteem ernstige schade kan oplopen.
Ventileer
Wanneer je jouw camper of caravan afsluit voor de winter, moet je hem altijd ventileren. Zo voorkomt je dat er een muffe geur ontstaat en verkleint je het risico op schimmelvorming.
Maar als je de caravan hebt afgesloten voor de winter en niet hebt geventileerd, is er nog hoop!
Als je een muffe geur in jouw camper of caravan hebt, zet dan eerst alle ramen en deuren open. Strooi vervolgens zuiveringszout op alle plekken van de vloer en het tapijt die vies zijn. Laat het een nachtje zitten om de geurtjes te absorberen. Stofzuig het zuiveringszout 's morgens.
Zorg voor harde banden
Controleer en corrigeer de bandenspanning. je kunt dit doen bij een benzinestation of met een luchtcompressor. De banden moeten zijn ingesteld op de maximale druk die op de zijwand van de band staat aangegeven. Zo voorkomt je dat je met platte banden staat als je jouw camper of caravan uit de stalling haalt.
Gebruik een caravan- of camperhoes
Of je nu een camper, caravan of motorhome hebt, de beste manier om jouw investering te beschermen is met een hoes. Hoezen voor campers en caravans zijn gemaakt van waterdicht of waterafstotend materiaal dat het voertuig beschermt tegen wind, regen, sneeuw en andere elementen. Je kunt ook kiezen voor een hoes met ingebouwde UV-bescherming.
Caravan- of camperhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van het merk en model van jouw voertuig, zodat je er zeker een vindt die goed past. Sommige zijn voorzien van ventilatieopeningen die condensatie verminderen wanneer de hoes in gebruik is en opbollen voorkomen wanneer dat niet het geval is. Een paneel met ritssluiting biedt toegang tot de deur zonder dat je de hele hoes hoeft te verwijderen, terwijl geïntegreerde riemen zorgen voor een goede pasvorm.
Ook maakt het niet uit of je de hoes nou gebruikt voor het binnen- of buiten stallen. Binnen zal het jouw camper of caravan namelijk beschermen tegen stof en vuiligheid. Zo blijft die dus mooi schoon in de winter.
Zet de camper of caravan op slot
Hoewel het misschien voor zich spreekt is het zeer verstandig om jouw camper of caravan op slot te zetten. Je wilt natuurlijk dat er niet iemand in komt die er niet hoort te zijn. Hoewel het misschien heel logisch is, is het wel iets wat je snel kunt vergeten.
Fixeer de wielen
Bij het stallen van een camper of caravan is het ook verstandig om niet de handrem te gebruiken maar de wielen de fixeren. Zo voorkom je namelijk dat de handrem gaat bevriezen en tot schade kan leiden.
Je kunt de wielen eenvoudig fixeren met een bijvoorbeeld een baksteen, maar je kunt ook speciale wielkeggen gebruiken hiervoor. Zo blijft jouw camper of caravan netjes op dezelfde plaats staan.
Afsluiten van water en gas
Zorg ervoor dat het water en het gas afgesloten zijn. Bij het water is het voldoende om een eventuele watertank en de leidingen leeg te laten lopen. Bij een gasfles zijn er vaak mogelijkheden om deze apart van de camper of caravan te stallen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je het beste de gasfles thuis bewaren.
Afsluiten van accu
Een camper heeft een accu waarbij deze leeg kan lopen bij lang stilstaan. Koppel deze af en laadt deze gedurende de periode dat de camper gestald is regelmatig thuis op. Een caravan heeft vaak geen accu, al is het wel zo dat de mover die veel bij een caravan gebruikt wordt deze wel heeft. Ook hierbij is het belangrijk om de accu mee te nemen en thuis op te laden.
Bescherming tijdens de stalling
Hoe veilig de stalling ook is, hoe goed de afspraken ook zijn als het gaat over het ontstaan van eventuele schade aan je camper of caravan, toch is het verstandig om te kijken naar extra bescherming. Een goede oplossing hiervoor is een camperhoes of een caravanhoes. Deze hoes beschermt je camper of caravan tegen invloeden van buitenaf. Of het nu gaat om weeromstandigheden bij het buiten stallen of om kleine schadegevallen die in een stalling waar alles dicht op elkaar staat snel kunnen ontstaan, deze extra zekerheid kan de levensduur van je camper of caravan verlengen.
Stallen
Je hebt alles voorbereid en dan zijn we nu toch echt aangekomen bij het daadwerkelijk stallen van de camper of caravan. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt namelijk binnen, maar ook buiten stallen. Elk met zijn eigen voordelen. Ook zal je wel benieuwd zijn naar wat het kost om een camper of caravan te stallen dus we zullen je daar een idee van geven.
Binnen stallen
jouw camper of caravan binnenshuis stallen is de beste manier om ervoor te zorgen dat hij in topconditie blijft. Er zijn veel voordelen aan het stallen van jouw voertuig in een overdekte faciliteit, waaronder:
Bescherming tegen de elementen. Regen en zon kunnen de buitenkant van jouw voertuig beschadigen, maar ook schimmel en meeldauw veroorzaken. Het rubber rond de ruiten en andere onderdelen kan barsten als je ze in de zon laat liggen, en regen kan roest veroorzaken op metalen onderdelen. Deze problemen zullen zich veel minder snel voordoen als jouw camper of caravan binnen staat.
Veiligheid voor je en jouw bezittingen. Als je jouw camper of caravan buiten stalt, is hij veel kwetsbaarder voor diefstal. Dit is vooral het geval als je persoonlijke bezittingen binnen laat als je hem niet gebruikt. Binnen stallen verkleint de kans op inbraak aanzienlijk.
Buiten stallen
Het buiten stallen van jouw camper of caravan kan een geweldige manier zijn om hem dicht bij jouw huis te houden, maar er ook voor te zorgen dat je er binnen geen ruimte voor hoeft te vinden. Dit is vaak een stuk goedkoper dan het binnen stallen en kan daarom dus een hoop geld besparen.
Wel zal je rekening moeten houden met het feit dat de camper of caravan wel wordt blootgesteld aan de elementen. Het gebruik van een goede caravanhoes of camperhoes is dan ook essentieel in dit opzicht.
Kan een caravan het hele jaar buiten staan?
Nu vraag jij je misschien af dat als je een caravan buiten neerzet of dit wel een slim idee is. Wat kan een caravan eigenlijk wel het hele jaar buiten staan? Nou hier hoef jij je geen zorgen over te maken hoor.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Kosten van het stallen van een camper of caravan
Nu begrijpen wij dat je benieuwd bent naar wat zo'n geintje nou gaat kosten om jouw camper of caravan te stallen. Nu verschilt dit een beetje per manier waarop je het doet en de afmetingen van jouw camper of caravan. Ook verschilt het per aanbieden maar om toch een idee te krijgen hebben we een gemiddelde uitgerekend. Hieronder hebben we een gemiddelde prijs opgenomen zodat je een idee krijgt van de kosten.
4 meter |
5 meter |
6 meter |
7 meter |
8 meter + |
|
Binnen |
€250,- |
€300,- |
€350,- |
€500,- |
€650,- |
Buiten |
€175,- |
€200,- |
€225,- |
€350,- |
€450,- |
Conclusie
Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waaraan je moet denken bij het goed laten overwinteren van jouw camper of caravan. Maar als je de voorbereidingen hebt getroffen, dan kan dat wel zorgen voor een zeer goede overwintering. Zo haal je eenvoudig jouw camper of caravan uit de stalling en kun je zo op reis zonder nog een grote schoonmaak of voorbereidingen te moeten doen.