Onderhoud. Voor sommigen is het een vies woord, maar als je wilt dat jouw caravan zo lang mogelijk meegaat, is het helaas een noodzakelijk kwaad. Caravans zijn namelijk gebouwd als lichte voertuigen, wat betekent dat reparaties snel nodig kunnen zijn en in veel gevallen kunnen die reparaties betekenen dat onderdelen moeten worden vervangen in plaats van alleen maar gerepareerd.
Maar hoe vaak moet je jouw caravan nou onderhouden, schoonmaken en netjes houden en wanneer kun je dit het beste doen? Wat komt er kijken bij het onderhoud en wat zijn de kosten als je het zowel zelf doet of als je het laat doen? We bespreken het in dit artikel volledig.
Waarom caravan onderhouden?
Jouw caravan in goede staat houden is essentieel voor jouw comfort en veiligheid. Een goed onderhoud verlengt ook de levensduur van jouw voertuig, zodat je er meer profijt van hebt.
Hier volgen enkele voordelen van goed onderhoud:
- Jouw caravan zal beter en betrouwbaarder presteren. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan reparaties en defecten.
- Jouw caravan start gemakkelijker als het buiten koud is, wat belangrijk is als je in een kouder klimaat woont of lange afstanden moet afleggen als het buiten koud is.
- Hij zal gemakkelijker schoon te maken en te houden zijn, wat zal helpen voorkomen dat het interieur wordt aangetast door stof of schimmel.
Hoe vaak moet je de caravan onderhouden?
Nu zal jij je wel afvragen, maar hoe vaak moet ik de caravan onderhouden dan? We kunnen je vertellen dat wordt geadviseerd om iedere twee jaar echt een grote beurt te (laten) doen, maar wel ieder jaar een kleine onderhoudsbeurt te doen.
We bedoelen met een grote beurt dat alles echt na wordt gelopen en wordt klaargemaakt. Bij een kleine beurt gaat het vooral om het schoonmaken van de buiten- en binnenkant.
Wanneer kun je het beste aan het onderhoud beginnen?
Het beste kun je het schoonmaken en netjes maken van de caravan het beste gelijk na de vakantie al doen zodat die schoon de stalling in gaat. Zodra je weer op vakantie met de caravan gaat is het verstandig om een aantal weken ervoor de caravan uit de stalling te halen en nogmaals schoon te maken en dan nalopen of alles nog goed werkt. Zoals de eventuele waterleiding, accu enzovoort.
Wat kost het onderhoud eigenlijk?
Nu zijn er twee manieren waarop je het onderhoud van jouw caravan kunt doen. Je kunt het namelijk zelf doen of laten doen. Nu is het natuurlijk wel zo dat als je het zelf doet, dat het goedkoper is (vaak). Moeten er namelijk onderdelen worden vervangen waar je geen verstand van hebt, dan is het misschien verstandig om het onderhoud te laten doen aangezien je dan zeker weet dat het onderhoud goed wordt gedaan.
Zelf doen
Als je het onderhoud zelf wilt doen, dan betaal je sowieso de arbeidskosten niet en houden de kosten op bij de eventuele onderdelen die je nodig hebt of bij enkele schoonmaakmiddelen die je nodig hebt voor het schoonmaken van de caravan.
Laten doen
Als je het wilt laten doen dan kun je dat het beste bij een BOVAG dealer doen aangezien je dan ook de garantie hebt vanuit de overkoepelende organisatie BOVAG. Hier betaal je voor een grote onderhoudsbeurt rond de 300,- en ben je gelijk helemaal klaar.
Ze zullen namelijk alles nalopen en vervangen mocht het nodig zijn. Ze zullen dan zorgen dat jouw caravan aan alle wettelijke eisen voldoet. Ze gaan de elektra, gasinstallatie, en opbouwmechanisme zoals de bodem na en doen een vochtmeting om te kijken of het vochtgehalte wel goed is en er geen schimmel ontstaat.
Wat moet er allemaal onderhouden worden
Een onderhoudsbeurt voor jouw caravan is van essentieel belang om jouw caravan rijklaar en in goede staat te houden. Hier volgen enkele tips over wat je moet doen:
Poten
Controleer de poten op beschadigingen en slijtage. Als je een caravan met een vlakke vloer hebt, controleer dan de rubberen kussentjes op de poten van jouw caravan. Deze kunnen na verloop van tijd versleten raken, waardoor jouw caravan niet meer goed op een vlakke ondergrond zit.
Airco
Zorg ervoor dat alle airconditioningunits goed werken en dat er geen lekken in het systeem zitten. Zo voorkom je waterschade aan het plafond, de wanden en de vloer van jouw caravan.
Rubbers
Rubbers zijn een ander belangrijk onderdeel van een caravan dat regelmatig onderhoud nodig heeft, omdat ze het interieur beschermen tegen waterschade bij het rijden door regen of zware wind.
Ze moeten ook worden gecontroleerd op slijtage, want als ze te oud zijn, kunnen ze lekkage veroorzaken in jouw voertuig, wat kan resulteren in grote waterschade in jouw voertuig, wat kan leiden tot roestvorming op sommige onderdelen zoals ramen en deuren, wat kan resulteren in duurdere reparaties dan wanneer je dit gewoon netjes bijhoud.
Accu
Controleer of jouw accu volledig is opgeladen, maar overlaad hem niet door hem 's nachts aangesloten te laten of wanneer hij niet wordt gebruikt. Overladen kan schade veroorzaken aan de accucellen en hun levensduur verkorten.
Buitenkant
Controleer de buitenkant van jouw caravan op tekenen van roest of beschadiging door weersinvloeden, zoals afbladderende lak of gecorrodeerde carrosserie waar deze in aanraking komt met andere delen van het voertuig, zoals deuren, ramen en wielkasten enz.). Verder goed om ook de eventuele groene aanslag te verwijderen door een goede schoonmaakbeurt.
Caravanluifel
Als laatste belangrijke punt om na te lopen tijdens het onderhoud van jouw caravan is de caravanluifel. Kijk of hier schimmel op zit en of er geen stof of vuiligheid op zit. Dit kan het doek aardig aantasten en ervoor zorgen dat de luifel niet meer goed zijn werk doet.
Tips voor het onderhouden van je caravan
Het onderhoud van een caravan is niet moeilijk, maar het vergt wel enige planning en aandacht. Hier volgen enkele tips voor het onderhoud van jouw caravan:
Begin met opruimen en schoonmaken
Veeg alle oppervlakken af met een vochtige doek en droog ze vervolgens grondig af met een tweede doek. Als je langere tijd wegblijft, kunt je een desinfecterende spray gebruiken op harde oppervlakken zoals toonbanken en tafelbladen.
Lucht de caravan
Haal dekens of beddengoed die gelucht moeten worden uit de kast, open ramen en deuren en zet, indien mogelijk, plafondventilatoren of draagbare ventilatoren aan. Als je een stopcontact buiten hebt, gebruik dan een elektrische ventilator om de lucht in de caravan te laten circuleren terwijl je weg bent.
Watersysteem doorspoelen
Spoel stilstaand water in jouw leidingen door een kraan bij elke gootsteen of douchekop open te zetten totdat er geen belletjes meer uit de afvoerslang komen bij het eindpunt van die armatuur (meestal in de buurt waar het water binnenkomt).
Controleer de accu
De accu's in jouw caravan gaan meerdere jaren mee als je ze goed onderhoudt. Om jouw accu te onderhouden, moet je ervoor zorgen dat je hem niet overlaadt en minstens één keer per maand oplaadt. Verwijder ook vuil en corrosie van de accupolen en maak ze schoon met een staalborstel.
Kachel schoonmaken
Als je jouw caravan soepel wilt laten rijden, is het belangrijk dat je al het stof en vuil uit het verwarmingssysteem verwijdert. Zo voorkomt je onnodige schade aan het verwarmingssysteem van jouw voertuig.
Werk van boven naar beneden
Het is belangrijk dat je bij het schoonmaken van jouw caravan van boven naar beneden werkt, zodat je geen plekken of plekken over het hoofd ziet waar vuil of stof verborgen kan zitten. Zorg ervoor dat je alle gebieden van jouw interieur grondig schoonveegt voordat je naar een ander deel van het interieur van jouw voertuig gaat.
Was de caravan in de schaduw
Als je een camper of caravan wast, is het altijd beter om hem in de schaduw te wassen dan in de zon, waar hij snel droogt en gemakkelijker beschadigd raakt door de blootstelling aan de zon.
Duur onderhoud voorkomen
Als je duur onderhoud aan jouw caravan wilt vermijden, kun je overwegen een caravanhoes te gebruiken.
Een caravanhoes is ontworpen om jouw caravan te beschermen tegen de elementen. Ze doen dit door regen en sneeuw buiten te houden, die kunnen leiden tot roest en andere schadelijke effecten op jouw voertuig.
Als je op zoek bent naar gemoedsrust dat jouw caravan goed beschermd zal zijn, overweeg dan vandaag nog een caravanhoes!
Als je nog niet wilt investeren in een caravanhoes, kun je een aantal dingen doen om duur onderhoud te voorkomen.
Ten eerste, houd hem schoon. Door jouw caravan regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en stof zich aan de buitenkant van jouw voertuig ophopen en isoleert je het tegen de elementen. Toch is het belangrijk dat je geen agressieve chemicaliën of schoonmaakproducten gebruikt om jouw caravan schoon te maken, want die kunnen de lak beschadigen of problemen veroorzaken met het uiterlijk.
Ten tweede, houd die banden in de gaten! Het is een goed idee om ze ongeveer om de 6 maanden te wisselen en regelmatig de bandenspanning te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn. Dit helpt lekke banden en klapbanden te voorkomen en zorgt er tevens voor dat je voldoende tractie heeft bij het rijden in alle weersomstandigheden.
Tot slot, geef jouw caravan veel liefde! Zorg ervoor dat je hem regelmatig onderhoudt, zodat hij nog jarenlang soepel blijft rijden!
Conclusie
Het belangrijkste is dat je regelmatig onderhoud van jouw caravan serieus neemt. Als je je ergens zorgen over begint te maken, repareer het dan zo snel mogelijk. Controleer regelmatig de onderkant van de caravan en zorg ervoor dat alle bouten en moeren goed vastzitten.
Door eenvoudig onderhoud tot een vast onderdeel van jouw routine te maken, kun je veel problemen voorkomen en kun je een aantal veel voorkomende problemen met caravanbezitters vermijden.