Dat het verstandig is om een bootzeil of boothoes te hebben, is over het algemeen wel bekend. Zeker als je let op het Nederlandse klimaat en de gevolgen die dit kan hebben voor je boot. Maar met de aanschaf van een dekzeil voor je boot ben je er nog niet. Het kan zeker in het begin best wel moeite kosten om je bootzeil op de juiste manier aan te brengen en ervoor te zorgen dat je boot zo het beste beschermd is tegen invloeden van buitenaf. In deze blog wordt duidelijk wat er nodig is om je dekzeil te kunnen bevestigen en waar je op moet letten om het beste resultaat te krijgen als het gaat om bescherming en hoe je ervoor kan zorgen dat je dekzeil zo lang mogelijk mee gaat.
Aandachtspunten bij aanschaf
Als eerste is het belangrijk om te kijken wat voor bootzeil je het beste kan gebruiken. Als je een boot hebt waar niets uitsteekt aan de bovenkant dan is het logisch om een ander dekzeil te nemen dan een boot met bijvoorbeeld een kleine stuurhut. Daarnaast is het belangrijk om de juiste maat te kiezen die bij je boot past. Meet de totale lengte, vanaf de voorste punt van je boot tot aan de achtersteven. Meet ook de breedte waar deze maximaal is. Als je een gedeelte hebt wat wel in de hoogte uitsteekt dan moet je afhankelijk van het soort dekzeil wat je koopt dit meenemen in de metingen. In dit overzicht wordt het exact uitgelegd.
Aandachtspunten bij gebruik bootzeil
Als je een bootzeil gekocht hebt die past bij je boot dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanbrengen van je bootzeil. Als eerste moet je oppassen met scherpe voorwerpen als je een bootzeil gaat gebruiken. Een klein scheurtje is zo ontstaan. Afhankelijk van de grootte van je boot is het een klus die je bijna altijd beter met meer personen moet doen.
Als tweede is het belangrijk om te weten dat het een slechte invloed heeft op je bootzeil als er water op blijft staan. Daarom moet je proberen je zeil zo strak mogelijk te trekken. De meeste zeilen hebben een strakke band aan de onderkant waardoor je het dekzeil over je boot heentrekt en hiermee ervoor zorgt dat het al voor een gedeelte strak staat. Aan het zeil zitten ogen. Met een gevlochten touw kan je het zeil dan vasttrekken.
Extra hulpmiddelen
Als iets vervelend is bij je bootzeil dan is het wel dat je te maken hebt met een plek die minder strak staat. Je hebt dan kans dat er water op blijft staan of je hebt kans dat je bootzeil blijft klapperen omdat de wind er onder kan komen. Er zijn echter allerlei hulpmiddelen die de kans op deze problemen veel kleiner maken. Door de juiste hulpmiddelen te gebruiken, voorkom je op een later moment problemen met je bootzeil en is de bescherming beter.
Ballastzakjes
Het eerste wat een aanvulling kan zijn om je bootzeil strak te trekken zijn ballastzakjes. Deze zakjes hang je gewoon met een karabijnhaak aan de ogen in de zeilrand. Je kan zelf kiezen waar je zakjes mee vult maar zand of grind is het meest gebruikt en biedt genoeg gewicht om het zeil strak te trekken. Deze manier is vooral handig als je een kleinere boot hebt en deze vrij vlak is aan de bovenkant. Afhankelijk van je type boot kan je ook kiezen voor grotere of kleinere ballastzakjes. Bekijk hier onze zandzakjes
Zeilspanner
Een andere methode om waterzakken te voorkomen (zo worden de plaatsen waar water blijft staan op je bootzeil genoemd) is gebruik maken van een zeilspanner. Hierdoor zorg je eigenlijk dat het midden van het bootzeil wat hoger komt te liggen waardoor het water vanzelf naar beneden loopt. Ook hierbij zijn er verschillende opties van een frame dat je in de boot plaats tot een of meer ondersteunden support poles. Kijk goed wat bij je boot past en wat verstandig is voor het zeil dat je gaat gebruiken. Als je niet goed weet welke zeilspanner goed bij jouw model boot past, kan je contact met ons opnemen. Bekijk hier onze zeilspanners.
Controleren
Dat het niet prettig is om in de regen je bootzeil aan te brengen is denk ik wel duidelijk. Misschien dat dit ook wel de grootste reden is waarom je dit vaak doet als het droog weer is. Er zit echter wel een nadeel aan om het dan te doen want ondanks het spannen van je zeil en ondanks dat je weet dat het verstandig is om geen waterzakken te hebben, kan dit toch ontstaan als je zeil niet helemaal goed gespannen is. Daarom is het verstandig om na een regenbui of nadat er een harde wind heeft gestaan je boot te controleren of je zeil wel helemaal voldoet aan de ideeën en wensen die jij erbij had. Zeker omdat je ook niet wil dat je zeil blijft klapperen of dat er water op blijft staan. Vaak weet je daarna precies of je nog extra maatregelen moet treffen om problemen in de toekomst te voorkomen.
Tenslotte
Een bootzeil kan de levensduur van je boot verlengen. Zeker als je het op de juiste manier gebruikt en op de juiste manier onderhoudt. Er wordt vaak gedacht dat als je een bootzeil hebt gekocht het niet zo belangrijk meer is hoe dat bootzeil gebruikt en gehanteerd wordt. Niets is echter minder waar en met de tips over het gebruik kan je problemen aan je boot en aan je bootzeil beperken waardoor je de levensduur vergroot.