Iedereen die zijn fiets gebruikt als vervoermiddel, of het nu gaat om een dagelijks woon-werkverkeer of gewoon een manier om in de buurt te komen, wil er zeker van zijn dat zijn/haar fiets goed beschermd is. Weten hoe je je fiets op slot zet is één ding, maar hoe je jouw fiets kun beschermen tegen invloeden van buitenaf is een ander ding.
Om je hierbij te helpen, zijn hier 7 tips om je fiets veilig te houden. Deze tips kun je gebruiken om zowel jouw fiets als bakfiets, racefiets of zelfs elektrische fiets te beschermen.
Punten waar jij je fiets tegen moet beschermen
Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij de bescherming van jouw fiets. Of eigenlijk waar jij je fiets tegen dient te beschermen. Zo zal jij je fiets moeten beschermen tegen de weersomstandigheden, diefstal, maar ook roest en UV-straling. Deze factoren kunnen je fiets namelijk aardig beschadigen.
Weersomstandigheden
Blootstelling aan regen, sneeuw en zon kan roest en corrosie veroorzaken op metalen onderdelen, wat de structuur van je fiets kan verzwakken. In extreme gevallen kan dit leiden tot defecte onderdelen.
Diefstal
Als jouw fiets wordt gestolen, kun je met een duur probleem komen te zitten - vooral als deze niet wordt gedekt door een huiseigenaren- of huurdersverzekering of als je een fietser bent die niet meteen een andere fiets wil kopen.
Roest en corrosie
Zoals hierboven vermeld, kunnen roest en corrosie de structurele integriteit aantasten en na verloop van tijd leiden tot defecte onderdelen als ze niet goed worden behandeld - of erger nog, als ze onbehandeld blijven tot het te laat is.
Krassen
Een ander punt waar jij je fiets tegen zal moeten beschermen zijn krassen. Sleutels zijn vaak de boosdoener, en hiervoor wil je zorgen dat er geen krassen op de fiets komen als je per ongeluk met je sleutel langs de fiets komt.
UV-straling (ultraviolet licht)
Dit type straling veroorzaakt na verloop van tijd degradatie van materialen, waaronder lak op zowel auto's als motoren. Blootstelling aan UV-straling zorgt er niet alleen voor dat jouw fiets er ouder uitziet dan zou moeten, maar kan ook leiden tot het voortijdig vervagen van de kleur van kunststof onderdelen zoals handvatten of zadelhoesjes.
Welke delen van je fiets je moet beschermen
Is allemaal wel leuk die invloeden van buitenaf, maar op welke onderdelen van de fiets moet ik me nou richten als ik mijn fiets wil beschermen? Hierbij is het belangrijk om je te focussen op de meest belangrijke en meest kwetsbare onderdelen.
Frame
Het frame is het grootste deel van de structuur van jouw fiets, dus het is belangrijk om het te beschermen tegen schade als je wilt dat je fiets nog vele jaren mee zal gaan zonder dat reparaties nodig zijn.
Wielen
Wielen zijn een ander zeer duur item, dus het beschermen van hen is ook belangrijk. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in handige accessoires die je hierbij kunnen helpen, maar daar straks meer over.
Zadel
Het zadel is één van de meest gevoelige onderdelen van een fiets omdat het de plaats is waar je ontelbare uren zit terwijl je op de weg of een parcours trapt. In het zadel kan namelijk al snel schimmel komen als deze te lang in de regen blijft staan bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen sleutels het zadel ook flink beschadigen.
Waarom je fiets beschermen?
Fietsen zijn duur. Als je zoals de meeste mensen meer dan een paar honderd euro hebt uitgegeven aan een fiets, dan is het verstandig om stappen te ondernemen om je fiets te beschermen. Zowel op diefstal gebied als het net houden van je fiets.
Tips voor het beschermen van jouw fiets
Nu dat je weet welke onderdelen je moet beschermen, en waartegen je de fiets zal moeten beschermen is het tijd om tot de daadwerkelijke tips over te gaan die je kunnen helpen jouw fiets te beschermen en de levensduur van jouw fiets te verlengen.
1. Frame coaten of wrappen met beschermfolie
De eerste tip die we je mee willen geven is dat je je fiets kunt omwikkelen met beschermfolie. Hier heb je speciale folie voor op de markt zodat deze de fiets beschermt tegen de weersomstandigheden.
Een andere manier is, die eigenlijk een beetje in hetzelfde straatje valt, is het coaten van het frame. Hierdoor zal je de fiets ook beschermen tegen weersomstandigheden en ook eventueel tegen de zon met haar UV-straling.
2. Gebruik een fietshoes
Een andere mogelijkheid is om een fietshoes te gebruiken als je jouw fiets buiten stalt. Of je nou een normale fiets, een bakfiets of een elektrische fiets hebt, het is allemaal mogelijk. Er zijn speciale bakfietshoezen en ook hoezen voor elektrische fietsen.
Met deze hoezen bescherm je jouw fiets niet alleen tegen de weersomstandigheden, maar ook tegen UV-straling. Denk je dat dat alles is? Nee! Het zorgt er namelijk ook voor dat jouw fiets niet zo in het zicht staat en hierdoor ook minder snel zal worden gestolen. Een fietshoes zorgt ervoor dat je complete fiets bescherming krijgt tegen het weer, de zon maar ook vuiligheid en water. Zo zal jouw fiets netjes blijven en niet gaan roesten of vaal worden.
3.Frame stickers plakken
Om het frame te beschermen kun je gebruik maken van speciale fietsframe stickers. Deze stickers beschermen het frame tegen krassen. De stickers zullen de krassen opvangen en de lak van het frame zelf mooi en netjes houden.
4. Maak gebruik van een kettingkast
Om jouw ketting te beschermen tegen alle vuiligheid die ertussen kan komen is het verstandig om altijd een fiets te kiezen met een ketting kast. Deze houd het meeste vuil buiten en zorgt ervoor dat de ketting zo lang mogelijk mee gaat.
5. Na gebruik schoonmaken en droog maken
Als je jouw fiets nou hebt gebruikt, dan is het een goed idee om hem altijd even af te spoelen. Nu begrijpen wij ook dat dat niet altijd haalbaar is, maar dat je dit wel eens per maand bijvoorbeeld een keer zou kunnen doen. Ook belangrijk om de fiets na het schoonmaken goed te drogen zodat het achtergebleven water je fiets niet kan aantasten op het gebied van roest.
6. Fietsbeveiliging, maak gebruik van een goed (dubbel) slot
Gebruik een goed (dubbel) slot. Gebruik altijd een goed U-slot of kettingslot om jouw fietsframe en beide wielen aan de bagagedrager of stang te bevestigen. Hoe sterker en duurder, hoe beter. Dieven hebben het vaak gemunt op goedkope sloten omdat die makkelijker door te knippen zijn.
Zorg er ook altijd voor dat de fiets aan een paal, of ander object vast zit zodat die ook niet zomaar opgetild kan worden en in een busje geladen kan worden. Zou zonde zijn als je een duur slot koopt en je fiets zo een busje wordt ingeladen en je alsnog je fiets kwijt bent.
7. Gebruik een zadelhoes
Laatste tip die we je willen meegeven is het gebruik maken van een zadelhoes. Deze simpele en trouwens ook erg goedkope oplossing kan ervoor zorgen dat jij altijd met droge billen op de fiets zit. Naast het feit dat je altijd droge billen hebt, zorgt het er ook voor dat sleutels geen/minder schade kunnen aanrichten in dat lekkere zachte zadel van je.
Conclusie
Zo, je bent nu helemaal klaar om jouw fiets te beschermen tegen wat er van buitenaf op je fiets zou kunnen komen. Je weet nu hoe jij ervoor kan zorgen dat je fiets niet beschadig of gestolen wordt.
Het beschermen van je fiets is een essentieel punt om over na te denken en om te doen aangezien het de levensduur van je fiets aanzienlijk zal verlengen, je daardoor ook geld zal besparen en jij zo lang mogelijk van je fiets kunt genieten.
We hopen dat deze blog je een beetje op weg heeft geholpen. Mocht je toch nog een vraag hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen over de mogelijkheden van fietshoezen.